Live uitzending Gepauzeerd

Er is geen actieve pagina
vergroten Sluiten

Vergadering : Beeldvormend - Gemeenteraad Sliedrecht, 29 maart 2021 20:00:00

Algemene vergader informatie

Indien u tijdens deze beeldvormende vergadering de raad iets wilt vertellen (inspreken) dan moet u dat uiterlijk op de dag van de vergadering vóór 12 uur doorgeven aan de griffier, de heer mr. R.P.A. van Aalst, per e-mail rpa.van.aalst@sliedrecht.nl of bellen naar 06-30723544 (geen voicemail inspreken).

Datum:
29 mrt. 2021, 20:00
Locatie:
Via Microsoft Teams

Agenda

Hoofdvergadering

Via Microsoft Teams
  • 1 Opening

    Aangenomen

    Voorzitter J.C. Paas 

  •  

    19.30 - 20.30 uur: Economische visie

    In de Begroting 2021 staat dat het college in 2021 een nieuwe Economische Visie oplevert. De oordeelsvormende -en besluitvormende vergadering zijn voorzien in het tweede kwartaal. Daaraan voorafgaand willen de portefeuillehouder, wethouder Vat, en de Vereniging Sliedrechtse Ondernemingen (VSO), als gezamenlijke opstellers van de Economische Visie, de visie graag in deze beeldvormende vergadering presenteren aan de raad. Vanuit de VSO is de voorzitter, de heer Adrie Stuij, in de (digitale) vergadering aanwezig alsook de heren Cees Boer en Harm van der Veen.

    Op 24mrt21 zijn de (by 1) presentatie en de (by 2) concept Economische Visie Sliedrecht bij deze agenda publiceerd.

  • De raad heeft gevraagd om de mogelijkheden van een doelgroepenverordening te verkennen. In deze beeldvormende vergadering zal de portefeuillehouder, wethouder Spek, samen met deskundigen uit de markt, presenteren welke oplossingsrichtingen er zijn om bijzondere doelgroepen, starters, maar ook vluchtelingen en arbeidsmigranten hierbij te helpen.

    Externe sprekers

    Lokale deskundige: de heer Van der Linde, Van Dijk verzekeringen: hij heeft regelmatig te maken met aanvragen voor startersleningen en kent de woningmarkt in Sliedrecht;

    SVn: Stimuleringsfonds Volkshuisvesting: hier regelt men ook de startersleningen voor onze inwoners;

    Platform31: een onafhankelijke kennis- en netwerkorganisatie op het gebied van o.a. wonen.

    Aanvullende toelichting wethouder Spek op deze vergadering:
    "Er zijn veel vragers naar woonruimte en het aanbod is beperkt. De vraag is hoe we die situatie kunnen verbeteren.
    Wij zien meerdere oplossingsrichtingen die we parallel kunnen bewandelen. Daarbij moeten we dan wel samenwerken met de aanbieders van woonruimte en met de markt.

    Wij denken dat een doelgroepenverordening een instrument kan zijn om meer inwoners aan passende huisvesting te helpen. Echter hieraan zitten de nodige haken en ogen.
    Op 14.04.2009 heeft uw raad de 'Beleidsnotitie huisvestingsmogelijkheden voor starters in Sliedrecht' vastgesteld. heeft uw raad namelijk. Hierin staan uitgangspunten voor startende huurders en kopers op de woningmarkt. Deze beleidsnotitie is tot stand gekomen met diverse partijen uit 'het veld', zoals makelaardij, woningcorporatie en kredietverstrekker. Hierin komen zowel koopstarters als huurstarters aan bod. Het verkennen van de mogelijkheid van een doelgroepenverordening zal ook in samenhang moeten worden bezien met het herijken van dit beleid. Voor uw beeldvorming hebben wij de beleidsnotitie uit 2009 bijgevoegd.
    In de loop der jaren zijn er huurwoningen voor starters gerealiseerd. Ook hebben tientallen starters op de koopmarkt starterssubsidies en startersleningen verkregen. Echter de voorwaarden voor de koopstarters zijn in die jaren vrijwel niet aangepast. Hierdoor is het steeds moeilijker om bijvoorbeeld een starterslening te verkrijgen.
    In de jaren sinds 2009 is er veel veranderd op de woningmarkt. Het is nu voor starters veel moeilijker om een geschikte en betaalbare woning te vinden. In alle opzichten zijn de kosten voor wonen gestegen.
    Daarom willen wij de komende maanden – samen met de partijen uit de markt – de genoemde beleidsnotitie aanpassen aan de nieuwe situatie. Hierdoor willen wij bevorderen dat starters op de woningmarkt een betere kans krijgen op het vinden van geschikte woonruimte. De vraag of een doelgroepenverordening het juiste instrument is om het doel te bereiken kunnen wij pas beantwoorden wanneer wij de beleidsnotitie hebben aangepast en aan u aanbieden."

    Na ontvangst zal de griffie de presentatie bij deze agenda publiceren.

  • 4 Sluiting

    Aangenomen

Algemene stemmingen

Uitklappen Inklappen